Tips & Trucs

Tips & Trucs

Halen en Brengen van vrijdag 3 maart 2017

Een jaarlijks terugkerende activiteit: Zet een aantal bootjesmensen bij elkaar en er ontstaat een vaak boeiende uitwisseling van weetjes, ervaringen en belevenissen. En hoewel de opkomst wat tegenviel deze keer, was het toch weer een nuttige en gezellige bijeenkomst.De volgende onderwerpen werden uitgebreid besproken: biodiesel, antifouling, digitale kaarten, nuttige en vooral goedkope assecoires.
Kort samengevat:
Problemen met de huidige diesel die veel water aantrekt, met als gevolg vervuiling van de brandstof en motorstoringen. Zorg voor goede doorstroming in de brandstoftank. De nieuwe GTL diesel is sinds april 2016 een prima brandstof zonder biotoevoeging en toch goede smering.Deze diesel is inmiddels voldoende beschikbaar, o.a. bij Rob.
In Nederland zijn de eisen voor antifouling erg streng. De goedgekeurde soorten zijn nauwelijks effectief. Controle bij de verkooppunten is streng en de boetes niet mals. Ook blijft de schipper verantwoordelijk voor de soort antifouling die hij gebruikt. Bij overtreding moet de niet toegelaten antifouling eraf! De antifoulings die wel toegestaan zijn op zee- en beroepsschepen, mogen voor de recreatievaart niet gebruikt worden. De boot direct afspuiten of boenen als hij uit het water gaat, wordt aanbevolen.
De digitale kaarten an Navionics werden als goed ervaren. Als alternatief voor een plotter werden nog genoemd: tablet, of een eenvoudige basiscomputer met wifi en bluetooth.
Een voorbeeld van goedkoop en goed materiaal werd getoond: een led hoofdlampje met ook nachtlicht voor €5.99 bij Lidl. Kijk dus ook maar eens rond buiten de watersportzaken......

Nuttige site met watersportnieuws: www.bootaanboot.nl 

 

Cursus reanimatie van zaterdag 11 maart 2017

Het was weer een interessante en leerzame cursusochtend.
De 18 deelnemers, waarvan enkele nieuwelingen, genoten van de flitsende, humoristische  en vooral op de praktijk gebaseerde presentatie van Hans Palsma van Profinit. Bijzonder nuttig en plezierig door de gedegen opzet van de stof en de praktische voorbeelden en oefeningen. Ieder kreeg gelegenheid te oefenen, een voorwaarde om de vaardigheden te krijgen of te onderhouden. Zowel op de volwassen poppen als ook op een kindpop van plm. 7 jaar en een baby van een half jaar.
De tijd vloog voorbij. Ook vragen en opmerkingen gebaseerd op eigen ervaringen van de deelnemrs kwamen ruimschoots aan bod.
Na afloop ging een ieder tevreden naar huis en met de intentie volgend jaar weer in te schrijven. Noteert u al vast de datum: zaterdag 10 maart 2018......