Schaalmodel van de kotter Johanna

De bouw van de Johanna; presentatie Peter Kramer

Op 14 februari j.l. heeft Peter Kramer enthousiast verslag gedaan van het bouwtraject van hun boot, zoals zij dat zij hebben beleefd de afgelopen jaren. De boot is de Johanna; zij ligt ook in Dokkumer Nieuwe Zijlen in de jachthaven. Het verhaal gaat over het ontwerp, de bouw en de inrichting van deze boot. Een fraaie kotter met zwarte romp, rood dekhuis en een ontwerp van Martin Bekebrede. Dat geeft meteen aan dat Peter en Elly een serieus maar mooi schip wilden bouwen.

Op de avond van deze 14e februari liet Peter vele hindernissen en meevallers langskomen die hebben plaatsgevonden in de periode dat hun droom werd gerealiseerd. Een open en eerlijke presentatie. En het resultaat van het ontwerp en het bouwen mag er zijn.

Als je de kotter Johanna met het rode dekhuis zo ziet liggen zijn er geen signalen van zorg meer zichtbaar zo vertelde Peter. Maar reken maar dat de scheepsbouwer en de ontwerper zo hun eigen agenda hebben en die willen ze graag behouden zonder nou direct een andere weg te gaan dan je als opdrachtgever met hen had afgesproken. Dat is passen en meten; kleine zorgjes, grote zorgjes, ze kwamen allemaal langs. Maar uiteindelijk is de Johanna het mooie resultaat van samenwerking, doorzetting en vakmanschap.

De impact op je leven in zo’n bouwperiode is groot. Welke veranderingen brengt de bouw van een dergelijk schip met zich mee? Nou, dat heeft Peter zonder schroom aan ons laten weten. Of het nu je huis is dat in de verkoop gaat, want je gaat toch elders wonen, op een boot, of dat het de keuze van de werf is die je schip gaat bouwen. Steeds maar wikken en wegen; wat is juist, wat is haalbaar.
Of dat het gaat over je vakkennis die aangevuld moet worden omdat de inrichting door de eigenaarsfamilie geheel zelf is ontworpen en gemaakt. Ook daar zijn goede timmerhanden, inzicht en planning voor nodig. En dan nog de juiste machines en materialen aanschaffen.

Deze kennis en vaardigheden krijg je door op het juiste moment een opleiding schrijnwerker te volgen (meubelmaker). Je moet het er allemaal voor over hebben. Toen dit allemaal zo langs kwam viel het bootjesvolk in de kantine van Lunegat van de ene verbazing in de andere. Uit de geanimeerde vragen die terloops werden gesteld was wel op te maken dat verbazing en instemming elkaar afwisselden.

Een leerzame en vooral gezellige avond. Heeft u de avond gemist? U kunt het hele bouwtraject op de website van Peter Kramer nog nalezen; www.schrijnwerk.nl. Maar dan mis je toch een beetje de sfeer die zo’n presentatie mee brengt. Volgende keer ook meedoen toch!